Odabir prijevoza za putovanje s mačkom

putovanja s mačkom

Ovisno o odredištu putovanja, trebate odabrati vrstu prijevoza koju će životinje najlakše podnijeti.

Morate shvatiti da putovanje automobilom pola sata po gradu i putovanje šesnaest sati po prometnoj autocesti nisu isto. Ali ipak, važno je naučiti adekvatno podnositi putovanja u automobilu, jer ne možemo izbjeći potrebu da životinju nosimo vetrinaru tijekom života.

Kakav prijevoz mačke najlakše podnose?

Vlak. Kreće se poput aviona ili automobila, ali stres na tijelu mačke i osjećaj brzine u vlaku puno su blaži. Razumljivo je da to možda neće biti tako brza ili prikladna opcija.

Što se tiče automobila: mačka osjeća brzinu u automobilu kao osoba koja leti borbenim avionom. Ovo je veliko opterećenje za malog kućnog ljubimca, pa su stoga mnoge mačke u autu prestrašene. Unatoč tome mogu naučiti normalno tolerirati vožnju u automobilu. Trebat će malo vremena, ali barem prilagodbom možete smanjiti reakciju mačke na stresno kretanje i nelagodu.

Avion svakako najteže podnose. Ali ne zbog brzine, kao u slučaju automobila, već zbog specifične buke “zviždanja” i pada tlaka. Ne podnose ni svi ljudi letenje normalno, a za mačke je takvo putovanje još teže, pa čak i ponekad opasnije.

A ako osim aviona ne postoji ništa drugo? To znači da svoju mačku trebate pripremiti unaprijed, po mogućnosti nekoliko mjeseci prije planiranog leta.

Rizici za životinje prilikom putovanja zrakoplovom:

  • starost, od trinaest godina i više (prije mačjeg putovanja potreban je sveobuhvatan zdravstveni pregled);
  • problemi s kardiovaskularnim sustavom ili dišnim sustavom: padovi tlaka mogu biti opasni za kućnog ljubimca s takvim bolestima;
  • trudne mačke ili vrlo mali mačići. Za mačku koja se sprema postati majkom, jak stres može dovesti do smrzavanja fetusa unutar maternice, kao i za male mačiće – cijepiti se mogu tek osam tjedana, pa im je dopušten prijevoz tek trideset dana nakon cijepljenja, jer stres može dovesti do aktivacije virusa i infekcije;
  • mačke s završnom fazom kronične bubrežne bolesti – s takvom bolešću mačka već ima problema s krvnim tlakom, što izaziva ogromne rizike prijevoza avionom, isto vrijedi i za mačke s hipertireozom i dijabetesom.
  • Općenito, mačke mlađe od pet godina najbolje podnose let. Što su starije, to je teže, ali to ne znači potpunu zabranu putovanja. Ako mačka mlađa od tri godine redovno putuje s vama, pravilno pripremite i organizirate putovanje, radite na smanjenju stresa, tada takvi kućni ljubimci mogu putovati do starosti, ako ne postoje kontraindikacije za bolesti koje ometaju putovanje.