Fading Kitten Syndrome

Fading Kitten Syndrome

Što je sindrom gašenja mačića?

Sindrom gašenja mačića (FKS) javlja se kada se dogode dvije stvari:

 1. Hipotermija (tjelesna temperatura postaje preniska)
 2. Hipoglikemija (razina glukoze ode prenisko)

Najčešće se javlja kod mačića u dobi od 2 do 9 tjedana.

Simptomi sindroma gašenja mačića  (FKS) su:

 1. Letargija (malo ili nimalo energije)
 2. Niska tjelesna temperatura (sve ispod 37,5°C)
 3. Neprestano plakanje (mjaukanje)
 4. Nema želje za jelom
 5. Gubitak težine
 6. Dehidrirani Izgled

Utvrdili ste da je mačić zaista u FKS-u, što raditi?

 1. Povećajte im tjelesnu temperaturu. Nabavite grijaću podlogu i uključite na nisku razinu grijanja. Dok se zagrijava, uzmite ručnik i stavite ga na minutu u sušilicu da se ugrije. Zagrijani ručnik omotajte oko cijelog tijela mačića, ostavljajući samo nos i usta izvan ručnika. Pronađite spremnik ili kutiju koja nije prevelika. Tamo stavljate samo ručnik, grijaću podlogu i mačića. Nabavite drugi ručnik i položite ga u kutiju tako da krajevi vise izvan posude. Stavite grijaću podlogu na taj ručnik, a zamotanog mačića na grijaću podlogu. Uzmite krajeve prvog ručnika kojeg ste položili u kutiju i preklopite vrh posude ili kutije tako da je mačić u nečemu što izgleda poput šatora. Ovo će zadržati svu toplinu u kutiji.
 2. Povećati šećer u krvi. Nakon što ste ga zagrijali, druga najvažnija stvar je vratiti šećer u krvi u normalu. Za to će vam trebati štapić za uho, kukuruzni sirup, med, zašećerena voda ili otopina glukoze. Pamtite broj 3. Trebat ćete staviti nekoliko kapi na štapić za uho i lagano ga utrljati na desni mačića svake 3 minute. Ponekad će trebati nekoliko sati da dođu k sebi, ali MORATE im davati koji god ste šećer odabrali koristiti, svake 3 minute. Ne 4 minute, ne 2 minute, ne 10 minuta …….. SVAKE 3 MINUTE! Također, maksimalno se potrudite ne dozvoliti da im šećerna smjesa ide niz grlo. U ovom su trenutku u osnovi izgubili sposobnost sisanja pa bi se tako mogli zagušiti.

Rehidrirajte ih. Dakle, vratili ste mačićima temperaturu u normalu i opet počinjete u njima vidjeti tragove života, fantastično! Za to je vrijeme mačić vjerojatno postao dehidriran, pa vratimo malo tekućine u to malo tijelo. Ako imate otopinu Ringerovog laktata ili fiziološku otopinu te pribor i vještinu da ju primijenite ​​potkožno (maksimalno 2 mL na 100g težine u jednom danu), to je sjajno. Obavezno vodite računa da otopina bude topla. No, mnogi ljudi nemaju pristup tome, pa što raditi? Uzmite malo komercijalne otopine elektrolita i kapaljku te dajte mačiću 0.6 mililitara po 100 grama, svaki sat sve dok više ne bude dehidriran. Najjednostavniji način provjere dehidracije je hvatanje kože između lopatica mačića i ravno podizanje prema gore. Koža dobro hidratiziranog mačića vratit će se na svoje mjesto, dok će dehidriranom mačiću trebati neko vrijeme da se vrati na svoje mjesto.

 1. Pokušajte ga nahraniti. U svo je ovo vrijeme mačić vjerojatno ogladnio. Ponudite mu toplo zamjensko mlijeko za mačiće. Ponekad im treba mala pomoć za povratak apetita nakon užasnog iskustva poput FKS-a.
 2. Sada ovaj dio obično nećete vidjeti u drugim protokolima za FKS, ali uistinu može spasiti život mačića! Mnogi su istraživali zašto se to događa i zbog čega savršeno zdrav mačić postaje beživotan u roku nekoliko sati. Odgovor je … sepsa. Sepsa je ekstremni odgovor tijela na infekciju. Razvija se kada imunološki sustav oslobađa kemikalije u krvotok za borbu protiv infekcije i uzrokuje upale u cijelom tijelu. Šanse su da mačić nije dobio dovoljno majčinog imuniteta (neadekvatan pasivni prijenos) i zbog toga nije baš dobro opremljen za borbu protiv virusa, infekcija itd. Posljednji dio ovog protokola je davanje mačiću 0.1 mL klavocina dva puta dnevno. Ovaj mali doprinos antibiotika ključ je njihovog izlaska iz sindroma gašenja mačića.

Podizanje mačića vrlo je časna, ali teška stvar. Tako su krhki i treba im toliko našeg vremena i pažnje da bismo uspjeli.

Ovo možda nije savršen protokol, ali se pokazao uspješnim. Uvijek imajte na umu da se neki mačići jednostavno neće izvući bez obzira na sve što radite, pa nemojte se kriviti zbog toga. Sretno svima!